pon-pet: 10-20  sub: 10-16


  Dunavski kej br.13,  Dorćol, Stari Grad

Ultrazvučna dijagnostika spada u metode pregleda koji na potpuno neinvazivan način. Bez štetnih efekata po organizam i tkiva, daju veoma lak i tačan uvid u stanje organa koji se nalaze u trbuhu, izgled štitaste žlezde, testisa, promena u potkožnom sloju kože i vrata.

Ultrazvučni pregled je neškodljive za pacijenta, bezbolan i neinvazivan, izvodi se bez upotrebe igala ili katetera i mogu više puta ponavljati bez ikakvih štetnih posljedica!

Ultrazvučni pregled!

Ultrazvučni pregled abdomena omogućava da vidimo kako izgledaju organi trbušne duplje, da izmerimo kolika je njihova veličina, procenimo kakva je njihova gradja i struktura, da li u organima trbuha ima eventualnog patološkog sadržaja. Ultrazvuk je neinvazivna medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučni pregled, sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi telo pacijenta izložili visoko frekventnim ultrazvučnim talasima. Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tela koristeći talase zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI jonizujuće zračenje sudovima. Kako se ultrazvučne slike stvaraju u realnom vremenu, ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i pomeranje unutrašnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama. Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.

Color Doppler ultrazvuk je vrhunska dijagnostička metoda koja omogućava pregled struktura, tj. svih solidnih organa (jetra, slezena, bubrezi, štitna žlezda, jajnici, limfni čvorovi, itd.). Color funkcija omogućava pregled krvnih sudova, arterija i vena kao i patoloških promene na njima (suženje, proširenje, krvni ugrušci)!

Doppler funkcija omogućava merenje protoka i brzine krvi kroz krvne sudove. Ove dve funkcije omogućavaju ultrazvučni pregled organa i otkrivanja patoloških krvnih sudova koje stvaraju mnogi tumori, što omogućava ranu dijagnozu i otkrivanje zloćudnih tumora. Upravo zbog ove mogućnosti, Color Doppler ultrazvuk postao je ključna dijagnostička metoda kod otkrivanja mnogih tumora i u ranom otkrivanju karcinoma jajnika postao je metoda izbora.

Ultrazvukom mogu da se pregledaju sledeće strukture u abdomenu i karlici:

  • jetra, sa svojim velikim venama – vena porte i hepatične vene, žučna kesa i žučni putevi
  • pankreas, slezina, nadbubrežne lože, oba bubrega
  • limfni čvorovi u trbušnoj duplji
  • veliki krvni sudovi trbuha – abdominalna aorta, celijačno stablo, gornja mezenterična arterija, bubrežne arterije, donja šuplja vena, ilijačne arterije i vene, mokraćna bešika
  • prostata, semene kesice, materica i jajnici (ove strukture se bolje vide specijalnim endovaginalnim ili endorektalnim sondama koje se stavljaju u vaginu ili završni deo debelog creva, ali se mogu poregledati i sondom za pregled trbuha, preko površine kože)
  • prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji
  • mišići trbušnog zida

PRIPREMA ZA ULTRAZVUČNE PREGLEDE


PRIPREMA ZA EHO ABDOMENA (stomaka)

Ultrazvučni talasi ne prolaze kroz gasove, tako da neophodno da na pregledu imate što manje gasova u crevima. To se postiže uzdržavanjem od hrane koja Vas nadima, hrane bogate nesvarljivim vlaknima, poput pasulja, boranije, kupusa ili graška - 2 dana pre pregleda, kao i na taj dan. Takođe, neophodno je da tokom ovog perioda APSOLUTNO ne konzumirate gazirana pića, uključujuči i kiselu vodu. Naša žučna kesa se prazni kada jedemo, a za njen pregled je neophodno da ona bude puna, i zbog toga Vas molimo da 3-4h pre pregleda ne jedete ništa, a posebno ne masnu hranu.

PRIPREMA ZA EHO UROTRAKTA (male karlice)

Kod pregleda urotrakta, neophodno je da mokraćna bešika bude većim delom ispunjena, tj. da u vreme zakazanog pregleda imate nagon za mokrenjem. Zbog toga, sat vremena pre pregleda popijte oko 1/2 litra tečnosti, i nemojte mokriti dok ne obavite pregled. Pacijenti (a posebno pacijentkinje) često preteruju sa unosom mnogo više tečnosti pa dođu u neprijatnu situaciju da ne mogu da sačekaju pregled, pa Vas molimo da shvatite ozbiljno da je POLA LITRA TEČNOSTI SASVIM DOVOLJNO ukoliko ga na vreme popijete, tj. sat vremena pre pregleda.