pon-pet: 10-20  sub: 10-16


  Dunavski kej br.13,  Dorćol, Stari Grad

Štitna žlezda

ŠŠtitna žlezda je žlezda sa endokrinim lučenjem, i nalazi se sa prednje i bočne strane grkljana i dušnika. Pričvršćena je za tireoidnu hrskavicu grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Na rad ove žlezde utiče adenohipofiza preko tireostimulirajućeg hormona (TSH), i luči tiroksin, trijodtironin i tirokalcitonin. Za sintezu ovih hormona je neophodan jod koji se unosi putem hrane, tj. iz spoljašnje sredine. Tiroksin i trijodotironin utiču na fizički i psihički rast i razvoj. Tireokalcitonin snižava nivo kalcijuma u krvi i zajedno sa parathormonom i vitaminom D reguliše okoštavanje kostiju

Koji su simptomi oboljenja?

Do poremećaja funkcije štitne žlezde dolazi kada se nekontrolisano luče ili ne luče hormoni. Simptomi mogu biti razni. Gojenje ili mršavljenje su simptomi koji odmah mogu da ukažu na probleme sa štitnom žlezdom. Gojenje može nastati kao posledica niskog nivo tiroidnih hormona, a bolest koja nastaje zove se hipotireoidizam. Kod ove bolesti, često se opaža usporen rad srca. Takođe, ako dođe do nekontrolisanog lučenja ovih hormona, dolazi do naglog mršavljenja, rad srca je ubrzan a bolest je hipertireoza.

Ono što je odmah vidljivo, i što odmah ukazuje na štitnu žlezdu je otok na vratu. Ovo se smatra jednom od opasnijih stanja štitne žlezde, jer se mogu stvoriti grudvice unutar žlezde, koje dovode do raka. Kako ovi hormoni utiču i na psihički razvoj, smanjeno lučenje može dovesti do umora, usporenog i depresivnog raspoloženja. Povišeno lučenje može dovesti do prekomernog znojanja i averziji prema toploti. Takođe, simptomi oboljena štitne žlezde se često mešaju sa simptomima menopauze, pa jednostavan test krvi može rešiti tu dilemu.

Koje bolesti izaziva štitna žlezda?

Sumnja na bolest štitne žlezde se vrlo lako može ukloniti. Jednostavan test krvi može pokazati vrednosti hormona i lako videti da li štitna žlezda izaziva probleme u našem organizmu. Ako je TSH visok, to znači da je funkcija štitne žlezde niska, a ako je nizak, onda je funkcija visoka.

Neke od bolesti koje izaziva ova žlezda su:

  1. Hašimotova bolest: nastaje usled visokog TSH, odnosno kada je funckija štitne žlezde niska. To je autoimuni poremećaj u kojem telo napada štitnu žlezdu, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest je često nasledna. Kao glavni okidači ove bolesti navode se virusi, infekcije, psihofizički stres, zračenje. Ono što je specifično za Hašimoto je to što je najčešće udružen sa drugim autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, šećerna bolest, perniciozna anemija, Sjogrenov sindrom, celijakija. Na početku bolesti, zbog oslobađanja hormona štitaste žlezde iz njenih oštećenih ćelija, dolazi do pojave simptoma hipertireoidizma. Ovi simptomi traju nekoliko dana, do par nedelja, pa dolazi do pojave simptoma hipotireoidizma.
  2. Gravesova bolest: je najčešći uzročnik hipertireoze. To je autoimuni poremećaj, koji napada štitnu žlezdu i izaziva oslobađanje visokog nivo tiroidnih hormona. Jedan od prepoznatljivih simptoma ove bolesti jeste otok iza očiju.

Kako se leči hipotireoza?

Ako dođe do dijagnoze hipotireoidizam, lečenje se sastoji u vidu pilule. To obično dovodi do primetnog poboljšanja u roku od par nedelja. Dugoročan tretman može povećati nivo energije, sniziti nivo holesterola, i dovesti do postepenog gubitka težine. Većina ljudi sa hipotiroidizmom će morati da uzima hormone štitne žlezde do kraja života. Najčešći tretman hipertireoze uključuje antitiroidni lek, koji ima za cilj da smanji količinu hormona koje proizvodi tiroidna žlezda. Lekovi se često moraju piti i nakon što problem nestane. Drugi lekovi mogu smanjiti simptome kao što su ubrzan puls i drhtanje. Druga opcija je radioaktivni jod, koji uništava štitnu žlezdu u roku od 6 do 18 nedelja. Kada se štitna žlezda uništi ili ukloni operacijom, većina pacijenata mora da počne uzimanje hormona štitne žlezde u obliku tableta. Uklanjanje štitaste žlezde može da izleči hipertireozu, ali je ova procedura preporučljiva samo ako antitiroidni lekovi ne deluju.

Ako se ne leči, hipotireoza može da podigne nivo holosterola u krvi i da dovede do raznih oboljenja, kao što je moždani udar ili infarkt. U težim slučajevima, može doći do gubitka svesti i do opasnog pada telesne temperature

Ishrana je veoma bitna za pravilan rad štitne žlezde. Preporučuje se zdrava hrana bogata mineralima i vitaminima. Međutim, postoje namirnice koje utču tako da troše jod koji je zastupljen u telu, što je loše, jer je jod neophodan za rad štitne žlezde. Zbog toga treba izbegavati kupus, soju, brokoli, karfiol, kikiriki, jagode, spanać... Takođe, organizmu su potrebni antioksidansi, koje možemo naći u voću i povrću. To su borovnica, aronija, paradajz, paprika, trešnja.. Veoma važno je unos ribe, koja sadrži omega 3 nezasićene masne kiseline, i jod koji je neophodan.