pon-pet: 10-20  sub: 10-16


  Dunavski kej br.13,  Dorćol, Stari Grad

Mnoge osobe upoređuju svoju težinu i izgled svog tela sa osobama iz svoje okoline, zamišljajući određenu vrednost broja kilograma kao svoju idealnu telesnu težinu. I tu često upadaju u zamku, jer vrednost telesne težine nije jedini parametar za procenu stepena nečije uhranjenosti. U kliničkoj praksi se za grubu procenu stepena uhranjenosti koristi parametar BMI (Body mass index)

BMI je parametar koji je se dobija deljenjem broja kilograma i kvadrata visine izražene u metrima!

Merenje BMI

Jedan od najsavremenijih načina procene i analize telesnog sastava tela, koji se u kliničkoj praksi koristi za procenu stepena uhranjenost osobe je primena nekog od analizatora bioelektrične impedance. Metoda bioelektrične impedance procenjuje strukturu organizma emitovanjem bezbedne struje. Struja prolazi kroz organizam i to kroz mišiće bez otpora, a kroz masno tkivo sa određenim otporom. Taj otpor aparat meri i preračunava u određene parametre: BMI, Procenat ukupnih masti, procenat visceralnih masti, procenat mišića, procenat vode i dr.

  • Proracun
  • Rezultat
  • Info

Body Mass Index (BMI)

Proveriti Vaš indeks telesne mase
(BMI - Body mass index).
Samo za starije od 18god.


VISINA

TEŽINA
Preporucene vrednosti BMI za odrasle osobe - prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO).

Kategorija BMI
ozbiljna pothranjenost! < 16
umerena pothranjenost 16 - 17
blaga pothranjenost 17 - 18.5
normalna vrednost 18.5 - 25
blaga gojaznost 25 - 30
umerena gojaznost 30 - 35
velika gojaznost 35 - 40
ekstremna gojaznost > 40

Dodatne informacijeTreba uzeti u obzir i nedostatke ovog postupka, jer ITM (BMI) ne uzima u obzir stanje Vašeg tela. On ne može ilustrovati procenat masnog tkiva u odnosu na mišicnu ili koštanu masu, što su osnovni kriterijumi za procenu uhranjenosti. Dobro uvežbana osoba je po pravilu mnogo mišicavija od neuvežbane osobe.

Iako su u ovom opisu navodene cvrste granične vrednosti za ITM (ndex telesne mase), ipak, te granice nisu tako stroge. Takođe, uzmite u obzir da ocenjivanje pomocu ITM-a vredi samo za odrasle. Za decu važe druge vrednosti.