pon-pet: 10-20  sub: 10-16


  Dunavski kej br.13,  Dorćol, Stari Grad

Naši korisnici mogu dobiti najširi mogući spektar laboratorijskih analiza koje se rade po najsavremenijim, svetski priznatim metodama sa najkvalitetnijom i najpouzdanijom laboratorijskom opremom i reagensima vrhunskih svetskih proizvođača. Rukovodeći se misijom da BAUDER MEDICAL postoji da bi ljudima koji brinu o svom zdravlju pružio najkvalitetnije i najpreciznije laboratorijske usluge i dao šansu da pravovremeno reaguju, težimo da se približimo svima onima kojima su naše usluge potrebne, bilo zbog dijagnostike oboljenja ili preventivnih kontrolnih pregleda. Iz tog razloga je BAUDER MEDICAL tu da preciznim informacijama i tačnim rezultatima pomogne pacijentima i lekarima u dijagnostici.

NE ZABORAVITE – TAČNE INFORMACIJE KOJE DATE PRILIKOM UZORKOVANJA OMOGUĆAVAJU PRAVILNO TUMAČENJE LABORATORIJSKIH REZULTATA!

Laboratorijske analize

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promene. Kada je reč o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: one koje su usmerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Kod nas možete uraditi sledeće analize:

 • Analize krvi
  Hematološke analize krvi (kompletna krvna slika sa leukocitnom formulom, CRP, faktori koagulacije, sedimentacija, protrobinsko vreme, dijagnostika i praćenje procesa zapaljenja).
 • Hormoni
  Radimo kompletne hormonske statuse štitne žlezde, reporduktivnih hormona i svih hormonalnih disfunkcija organizma. Hormon za najranije otkrivanje trudnoće u roku od 3 sata. Rezultati su gotovi istog dana.
 • Brisevi
  Radimo sve vrste bakterioloških briseva i briseva na gljivice: cervikalni, vaginalni, uretralni, brisevi grla, nosa, uha, očiju. Mikrobiološki nalazi spermokulture i urinokulture.
 • Biohemija
  Radimo sve vrste biohemijskih analiza u našoj laboratoriji. Ispitivanje masnoće i šećera u krvi, funkcije svih vitalnih organa (bubrega, jetre, pankreasa, srca, imunitet organizma, itd…). Rezultati su gotovi istog dana
 • Tumor markeri
  Radimo sve vrste tumor markera iz krvi za dijagnostikovanje svih organa (dojka, jajnici, prostata, testisi, štitna žlezda, debelo crevo, jetra, pankreas, pluća, meka tkiva, itd…)
 • Virusi
  Radimo otkrivanje svih virusa iz krvi i HPV iz briseva. HIV 1+2, Hepatitis (C, B, A), Herpes, Mononukleoza. Rezultati su gotovi istog dana

PRIPREMA ZA LABORATORIJSKE ANALIZE


Pravilna priprema pacijenta pre uzorkovanja je izuzetno značajna, jer od toga zavisi tačnost laboratorijskih rezultata. Međutim, način pripreme je specifičan i zavisi od vrste analiza koje se rade. Da bi se obezbedilo pravilno tumačenje rezultata i određivanje odgovarajućih referentnih vrednosti (npr. nisu iste vrednosti za decu i odrasle; trudnice i žene u menopauzi; pacijente koji primaju određenu terapiju i zdravu populaciju;…) potrebno je dati tačne podatke pre uzorkovanja. Iz tog razloga je neophodno precizno odgovoriti na pitanja operatera prilikom prijema pacijenta i uzoraka, posebno obraćajući pažnju na gore navedene parametre.

PRAVILNA PRIPREMA ZA UZORKOVANJE KRVI

Za većinu biohemijskih testova (posebno za analizu glukoze, holesterola, triglicerida …) neophodno je uzimanje uzorka na prazan stomak, 10 do 12 sati posle poslednjeg obroka.
Ne preporučuje se veća fizička aktivnost tokom 24 časa pre uzorkovanja, jer utiče na povećanje vrednosti pojedinih enzima. Uzimanje uzorka za kompletnu krvnu sliku (eritrociti, leukociti, hemoglobin,…) moguće je tokom celog dana, a adekvatan uzorak je i venska i kapilarna krv (iz prsta).
Uzorci za određivanje nivoa tumorskih markera, virusa i većine hormona se takođe mogu analizirati nezavisno od vremena uzorkovanja, ali je preporučljivo da se ne konzumira hrana i piće najmanje 2-3h pre vađenja krvi. Za analize prolaktin, kortizol i ACTH neophodno je mirovanje od 20 min pre uzorkovanja.
Za pojedine analize je izuzetno značajno vreme uzimanja uzorka (cirkadijalni ritam), faza menstrualnog ciklusa ili nedelja trudnoće, i tada je neophodna konsulatacija sa lekarom pre uzorkovanja da bi se obezbedio pravilan uzorak.
Ukoliko se radi test opterećenja glukozom (OGTT), potrebno je doneti količinu glukoze koju je lekar odredio (kupuje se u apoteci) I planirati duži boravak u laboratoriji jer se krv uzorkuje u više vremenskih intervala u trajanju od 120 do 180 minuta, nakon uzimanja glukoze. Osim toga, 10 do 12 sati pre ove analize i u toku samog izvodjenja je zabranjeno uzimanje hrane i pica, osim vode.
Posle venepunkcije (vađenja krvi iz vene), potrebno je držati ispruženu ruku i čvrsto pritisnuti mesto uboda, u trajanju od minimum 5 minuta. Izbegavati veći fizički napor, posebno sa tom rukom, u toku celog dana posle uzorkovanja, da bi se sprečila pojava hematoma.

PRIPREMA ZA UZORKOVANJE URINA

Za pregled urina i urinokulturu (mikrobiološki pregled) najadekvatniji uzorak je prvi jutarnji urin. Uzorak se uzima nakon taolete toplom vodom i sapunom i to srednji mlaz obavezno u sterilnu bočicu. Za pregled chlamydia trachomatis, mycoplasma hominis i uraeplasma urealyticum iz urina najadekvatniji uzorak je takođe prvi jutarnji urin ali prvi mlaz obavezno u sterilnu bočicu.
Ove bočice možete preuzeti u laboratoriji ili kupiti u najbližoj apoteci. Uzorak je potrebno dostaviti u laboratoriju u najkraćem mogućem roku, poželjno u toku 2 sata od uzimanja. Do donošenja u laboratoriju, uzorak treba čuvati na hladnom mestu.
Prikupljanje 24-očasovnog urina se vrši po sledećoj proceduri: prvo jutro prikupljanja uzorka se kompletno isprazni bešika i taj urin se ne sakuplja. Od toga trenutka se tokom naredna 24h prikupljaju sve zapremine urina, i to u plastične boce adekvatne zapremine (1,5 -2 litra). Prvi jutarnji urin sledećeg jutra se takođe dodaje prikupljenom uzorku. Tokom prikupljanja 24-očasovnog urina potrebno je uzeti minimum 6-8 čaša vode.

PRIPREMA ZA UZORKOVANJE ZA MIKROBIOLOŠKE ANALIZE

Svi uzorci za mikrobiološke analize se uzimaju pre početka antibiotske terapije ili najmanje 48 sati po prestanku primene antibiotske terapije!
Urinokultura – pogledati pripremu za uzorkovanje urina. Ukoliko se urin uzima u urikult, potrebno je napuniti posudu urinom, zatim poklopac sa hranljivom podlogom vratiti u posudu u trajanju od nekoliko sekundi, zatim izliti sav urin iz posude i vratiti poklopac sa natopljenom hranljivom podlogom. Za malu decu preporucuje se sterilna kesica koja se stavlja nakon obavljene toalete. Urin iz kesice se ne presipa u sterilnu posudu nego se dostavlja u laboratoriju.
Bris grla i sputum – uzorkovanje je u jutarnjim satima pre pranja zuba i doručka. Ukoliko je potrebno uzeti bris grla kasnije, tokom dana, ne sme se ništa jesti niti piti bar 2 sata pre uzorkovanja. Za sputum je jako vazno vodom isprati usnu šupljinu a potom se iskašljati iz dubine i obezbediti dovoljnu količinu uzorka.
Perianalni bris – uzorkovanje je u jutarnjim satima ukoliko je toaleta toplom vodom i sapunom urađena prethodne večeri. Uzorkovanje se vrši selotejp trakom sa nabora čmara.
Genitalni bris za žene – 24 sata pred uzorkovanje pacijentkinja ne sme imati seksualni odnos.
Genitalni bris za muškarce – 2 sata pred uzorkovanje pacijent ne sme mokriti.
Ukoliko se rade analize koprokulture i stolice na parazite preporuka je da se tri uzastopna uzorka stolice, uzeta u tri odvojene sterilne bočice, dostave u laboratoriju.