pon-pet: 10-20  sub: 10-16


  Dunavski kej br.13,  Dorćol, Stari Grad

>Mr. sci. med. Biljana Marenović
Mr. sci. med. Biljana Marenović

Pitanja i odgovori - dr. Biljana Marenović

Šta je Atopija?

ATOPIJA je nasledna sklonost koja se manifestuje burnijim reagovanjem na uobičajene stimuluse (alergene) iz spoljašnje sredine. Manifestacije atopije mogu da budu na koži (ekcem, alergijski dermatitis), disajnim organima (astma ili alergijski rinitis), očima (alergijski konjunktivitis). U okviru ovog sajta bavićemo se atopijskim dermatitisom.

Uzrok atopskog dermatitisa je nepoznat, ali se zna da nastaje pod uticajem genetske predispozicije i delovanja faktora sredine. Nasleđuje se mutacija gena za strukturni protein filagrin, koji je jako važan za integritet epidermalnog sloja kože. Time je struktura kože kao zaštitne barijere veoma narušena. Koža je naglašeno suva i dete upravo zbog svega toga ima svrab skoro čitavog dana. Tako suva i češanjem oštećena koža, sklonija je uticaju i prodoru raznih alergena, iritanasa i infektivnih agenasa.

Novi član našeg tima i vrhunski stručnjak na području lečenja atopijskog dermatitisa, dr. Biljana Marenović, spec. dermatologije sa Klinike za dermatovenerologiju KCS daje odgovore i savete: